El Tierno. IES Tierno Galván de Moncada

  • Aumentar fuente
  • Fuente predeterminada
  • Disminuir fuente
Home Blog de Categoría El Ple de Moncada rebutja per unanimitat l’acord en matèria agrícola entre Europa i Marroc

El Ple de Moncada rebutja per unanimitat l’acord en matèria agrícola entre Europa i Marroc

Hits smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

wmociocompromis

En el ple municipal que va tenir lloc el dia 2 de maig el grup de Compromís va presentar una moció que posava de manifest el rebuig de l’acord pres en matèria agrícola entre la Unió Europea i Marroc (Veure vídeo).


El portaveu del grup de Compromís, Vicent Rodrigo, va explicar en que consistix aquest acord. Aquesta decisió implica la liberalització total en l’entrada de fruites i hortalisses procedents de Marroc al mercat Europeu. Així,  s’han suprimit les barreres aranzelàries sense estudiar l’impacte econòmic ni plantejar mesures de compensació per als agricultors valencians. Des de compromís es proposa “ Rebutjar el nou acord d’associació entre Marroc i la Unió Europea que és clarament perjudicial per a l’economia valenciana i exigir a la Unió Europea que en cas de mantenir l’acord que es calculen els perjudicis que van a provocar als llauradors valencians i que s’aproven les indemnitzacions que corresponguen”.

Des d’EU  el seu portaveu, Vicent Conejero, es considera  que “ es un mal acord” i que implica  “un nou negoci per a la indústria alimentària, una amenaça per l’horta de la Mediterrània i una vulneració cap al poble saharaui”. Aquells que es beneficiaran seran “ les grans empreses francomarroquines”. Tot això comportarà “una pèrdua d’identitat com a treballadors de la nostra terra” .

En el següent torn de paraula, el portaveu de Compromís va afirmar que fins i tot a l’any 2011 “va botar una alarma sanitària a Suècia on es van trobar algunes tomates de Marroc amb uns nivells de verins més alts dels permesos per la llei”, uns valors “vint-i-cinc vegades més alts dels permesos per la llei europea”. El senyor Rodrigo explica com l’acord entre la Unió Europea i Marroc s’ha vist “ampliat i liberalitzat encara més”. També va dir que “els agricultors marroquins cobren un sou miserable i a més treballen menors d’edat” i que un dels representants dels agricultors andalusos, Miguel Blanco,  va recordar que “aquestes mesures faran que es perden la meitat dels treballs i un terç de la producció”. Front als 398 vots a favor de l’acord dels representants europeus, els representants espanyols van votar en contra, des d’ASAJA (Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores) s’ha denunciat que açò no farà més que “hipotecar el futur dels llauradors”. L’anterior acord establia uns preus mínims d’entrada i una importació limitada, aquest nou acord només protegeix 6 productes: clementina, tomata, carabasseta, cogombre, maduixes i alls, però fins i tot en aquests productes s’augmenten els quilos d’entrada. Davant aquesta decisió ASAJA denuncia que “s’abandonaran 16.000 hectàrees de cultiu” ja que “no es pot competir en eixes condicions”.

Per part de l’alcalde es va voler fer constar que caldria “portar a la Junta de Portaveus una modificació de les intervencions” ja que “no és possible que per a fer una moció s’estiga tres quarts d’hora”

Des del PP, el portaveu Jesús Gimeno, que va afirmar que la moció “es va a recolzar” i que “ és una negociació que es va duent des de 2005” i, per tant “és culpa del senyor Zapatero que en el seu dia no va recolzar com tocava l’agricultura espanyola, ja que el pes del govern espanyol era menor” i “ no va fer valdre els interessos espanyols ni de la Comunitat Valenciana”. Per tant, “anem a recolzar la moció del grup Compromís, com hem vingut fent durant estos anys” va finalitzar el senyor Gimeno.

Respecte al PSPV, la seua portaveu, Concha Andrés, va recordar que “los precedentes de este acuerdo los firmó Arias Cañete, el mismo ministro de agricultura que hay en este momento”, tot i que reconeix que “ al 2010 se tenía que hacer una proroga de ese acuerdo y que todos los diputados del partido socialista de Europa votaron en contra, porque querían endurecer las condiciones. Los diputados del Partido Popular de España votaron en contra, pero no fueron capaces de convencer al resto de la mayoría conservadora, y entonces votaron a favor de la próroga de ese acuerdo y por eso sigue estando ese acuerdo”. Sembla que sobre aquest acord “los técnicos dicen que no es tan malo si se cumplieran las condiciones que en él están marcadas y se respetaran las condiciones de producción, sanitario, de laboral y de transporte no se producirían esas diferencias salariales tan importantes”, pero sembla ser que “Marruecos no está respetando estas condiciones”. Es necesari que “ se endurezcan las condiciones y que se exija al producto que llega de Marruecos las mismas condiciones que se exige para comercializar un producto español”. Per tots aquests motius el grup socialista votarà a favor de la moció perquè “entendemos que ese tipo de controles es necesario y favorable para los intereses de los agricultores valencianos y de otras comunidades”.

Des d’Esquerra Unida es torna a qualificar l’acord com “una vergonya”, independentment de qui iniciara aquest acord.

Des del PP, el seu portaveu recorda que “quan estava Zapatero no se va menejar ni un sol pas per intentar bloquejar aquest acord” fa constar que “ el PP sí que va actuar junt a Compromís i no van trobar el recolzament del Partit Socialista”. Fa referència a diferents propostes que rebutjaven aquest acord a les Cort Valencianes, en què el PSPV es va abstindre, en l’àmbit nacional també es van trobar amb la negativa del grup Socialista mesures similars i en el Consell Nacional Europeu del 14 de desembre de 2010  “Zapatero va votar a favor de l’acord al qual es va arribar entre la Unió Europea i Marroc”. Va ser ja governant el PP “que el Partit Socialista vota a favor del PP per a rebutjar l’acord que havia votat a favor anteriorment quna estava governant”.”facta non verba” va finalitzar el senyor Gimeno.

Compromís finalitza la ronda d’intervenció fent conèixer la situació en què s’està vivint a Marroc “que utilitza com a ferramenta un assentament colono”. Amb les condicions de treball i d’actuació “s’estan vulnerant tots els drets humans”. Cal per tot açò “defendre aquesta moció” i “sobretot i com a primer punt indemnitzar els llauradors que enguany ja començaran a patir les conseqüències”

La moció queda aprovada de manera unànime.

Es dóna compte de les resolucions de l’alcaldia en els punts 9 i 10 i posteriorment, es passa a l’últim punt Precs i Preguntes.

EU si hi ha normativa per a la neteja de solars privats que s’aplique, l’altra on està el punt verd de Moncada i per últim la presència d’un assetjador sexual a Moncada. Aquest últim punt és desmentit per l’alcalde, que recorda que no hi ha cap denúncia. El punt verd es contestarà per escrit i respecte dels solars ja s’estan fent els requeriments.

Des de Compromís, per què no s’ha sancionat a SECOPSA i quan es posaran els contenidors que “s’esperen”. La senyora Pasqual recorda que “les lleis estan per a acomplir-se” i que s’haurà de dur el plenari la decisió, per tant “mentre no es duga ací, ni se li posa la sanció ni ens poden posar un contenidor de més al carrer perquè seria il·legal”. A més la compensació de la capacitat dels contenidors es va dur a la comissió i “acceptaren que posaran uns quants més, passarà la sessió i s’aprovarà al plenari”.

Cristina Noguera, membre de Compromís, fa un primer prec perquè no es faça referència al l’exregidor Vicent Marqués ja que ja no està al ple i , per tant, no es port defendre. En un segon prec  per saber si la gent del poble pot intervindre en aquest punt. Mentre, el seu grup farà servir aquest punt per traslladar les preguntes que els ciutadans tinguen, per a la qual cosa el seu grup estarà disponible els últims dilluns de cada mes. També recorda que hi ha furgones de SECOPSA a l’ecoparc.

El senyor Medina recorda que les apel·lacions al senyor Marqués són “en l’àmbit polític i no personal” com a regidor que va formar part de l’equip de govern durant dues legislatures. Recorda que la llei no admet la participació de la gent del ple.

La senyora Verdeguer del PSPV prega la possibilitat de poder substituir els membres dels consells dels organismes autònoms en cas de malaltia. Es contesta que menys els que es trien per ple els altres es poden fer. Si volen canviar-se, tot i això, els que no es poden, s’ha de fer per escrit. Hi ha algun informe sobre el soterrament de les vies. Sobre els robatoris del polígon industrial Moncada 3 quines mesures es prenen. Si se sap alguna cosa sobre l’assetjador. Si hi ha informe tècnic favorable per a que els discapacitats se situen en la primera planta de l’edifici.

Polígon III s’han tancat totes les entrades per actuar millor, només es deixa una, així l’actuació és més efectiva.

Amparo Orts per al senyor Botella. Referent a les vivendes del carrer Barcelona. Falta la cèdula d’habitabilitat per la falta d’un centre de transformació. L’alcalde l’informa que tenen tots els correus amb detall perquè coneguen l’estat de la situació.

Agustín pregunta l’import econòmic de la marató taurina i si s’ha donat ajudes per a les persones amb bones pràctiques de reciclatge tal i com es va dir. Benítez contesta que no va suposar cap despesa.

Andrés prec a Gimeno. Va fer constar a l’acta del ple a què no pogueren acudir

Share Link: Share Link: Google Facebook Myspace